Jag har just blivit frågad om arbetsråd av ett nyblivet tidningsbud. Jodå, ett och annat kan jag väl komma med efter snart fyra år i yrket. Jag kan lika gärna skriva ner dem här. Du som inte jobbar som tidningsbud kan ta dem som generell livsvisdom att finna lyckan genom.

* Du lever även när du arbetar, och du ska må bra även då. Vänta inte till ett bättre tillfälle med att skaka grus ur skorna, snyta dig eller rätta till kläderna.

* Klä dig i lager. Ha en påse att lägga saker i som du inte har på dig. Jag brukar dessutom ta på mig mössa och halsduk när jag kliver ut genom en dörr och ta av mig dem när jag går in. Med lite vana kan man göra det utan att sakta in.

* Ha alltid, alltid dryck med dig. Skulle du ändå glömma kan du kanske hitta rinnande vatten i någons tvättstuga i en källare. Lär känna ditt distrikt och alla dess smultronställen av det slaget!

* Om du är trött eller lite förkyld är det också trevligt att ha med lite godis som energireserv.

* Pissa vid behov i folks rabatter. Du får göra det. Du delar ut deras tidningar.

* Akta knäna! Det sägs att de slits mer på nervägen, så ta gärna emot med händerna mot väggar och ledstänger så att knäna inte behöver ta hela kroppsvikten. På uppvägen är det bra att använda ledstängerna så mycket som möjligt och ha så raka ben du kan. Alltså: Håll i och dra dig upp i ledstången och luta kroppen utåt när du går uppåt. Ibland sitter ledstången dåligt fast i väggen. Lär dig vilka du kan lita på.

* Slösa inte tid och krafter genom att stå stilla medan du läser budlistan för att sedan kompensera genom att springa i trapporna. Läs i hissar och om möjligt medan du är i rörelse. En konstant rask promenadtakt är det bästa.

* Om du har en fyrhjulig tidningsvagn med korg: Skyll inte på vädret, materien eller högre makter om vagnen välter. Packa tidningarna så att den står stadigt. Var beredd på att viktfördelningen förändras medan du arbetar.

* En del vagnar har en sorts väska upptill som skyddar både tidningar som är i och under den. Har du en annan sorts vagn: Använd regnskyddet om det regnar. Du sparar inte tid genom att försöka skydda tidningarna med plasten de levereras i.

* Om du cyklar till jobbet, hitta gärna en cykelkällare i ditt distrikt där du kan hämta vagnen och lämna cykeln. Jag brukar dessutom stanna i källaren en stund efter jobbet och stretcha medan jag läser tidningarna.

* Utför ditt arbete noggrannt och med stolthet! Ska man tro flow-auktoriteten Mihaly Csikszentmihalyi mår man bättre och tjänar psykisk energi på det sättet. Jag tror det är riktigt.

* Stäng av telefonen när du sover. Det är inte lätt för andra att veta när du är vaken, och det kan vara svårt att inte falla för instinkten att svara i den telefon som just har väckt dig, så att möjligheten att snabbt somna om rinner bort medan din hjärna försöker förstå vad samtalet handlar om.

* Är jobbet tungt i början? Det blir lättare efter hand. Om du klarar av det och lyckas leva på det lilla du tjänar har du här ett jobb som ger dig tid att förverkliga alla möjliga typer av drömmar. Själv fick jag den euforiska insikten efter ett halvår i yrket.

Läs också min gamla Tidningsbärarblues.