Dags för ett lästips: Yet Another Fantasy Gamer Comic av Rich Morris. Någon tipsade om den apropå den frånlidne Dungeons & Dragons-skaparen, och sen har jag på kort tid slukat de 659 sidor som den i skrivande stund består av.

Serien bygger i hög grad på tramsiga effekter, som Dungeons & Dragons-igenkänning, farsartad humor, bara bröst och sadomasochistisk fetischism.

Jag vet inte om den genomsnittliga tupplurbesökaren blir lockad eller bortstött av den presentationen. Hur som helst, den som ägnar serien en smula uppmärksamhet kommer att upptäcka att den är väldigt skickligt tecknad. Den ser småslarvig ut, med kvarlämnade eller hjälpligt bortsuddade stödlinjer, samtidigt som ansiktsuttryck och kroppsspråk är detaljerade, uttrycksfulla och varierade. Morris leker också gärna med perspektiv och får de enkelt tecknade miljöerna att se djupa och påtagliga ut.

Världen och karaktärerna är konsistenta. Vi får följa ett myller av personer – huvudsakligen ett antal monster som bor i ett grottsystem – genom långa, vindlande berättelser, och serien flyttar gärna fokus mellan karaktärerna för att fördjupa dem och följa med i deras öden och äventyr. Det är storslaget drama, äventyr och vardagskomik samtidigt som serien bygger på och driver med konventioner från Dungeons & Dragons. Det är antagligen en fördel om man har åtminstone en vag relation till fantasyrollspelet, men jag tror inte att det är nödvändigt för att uppskatta serien. Sidan är konstigt layoutad, åtminstone för min Opera, men det är ett mycket litet problem. Läs och njut!